Doelgroep & Inhoud

Doelgroep

De deelnemers aan het programma zijn de overdragers en potentieel opvolgers in familiebedrijven. De bedrijfsopvolging gaat binnen nu en zeven jaar plaatsvinden.

De provincie Flevoland ondersteunt de masterclass met een subsidie en dit betekent voor de deelnemers van de masterclass een lagere kostprijs. Wel heeft de provincie bij het verstrekken van de subsidie aangegeven dat zij het van meerwaarde vinden als veel sectoren vertegenwoordigd zijn in de masterclass en een deelnemend bedrijf wil investeringen in de groei van het familiebedrijf.

Te grote vertegenwoordiging uit één sector kan helaas een reden zijn voor een afwijzing voor deze masterclass. Vlot aanmelden kan dus belangrijk zijn.

Inhoud programma 

De masterclass bestaat uit vijf bijeenkomsten en de ervaren docenten van Saxion Hogeschool zullen de masterclass verzorgen. Naast de masterclass is er ruimte voor persoonlijke coaching in de vorm van twee adviesgesprekken.

De gezamenlijke bijeenkomsten gaan over:

  1. Huidige situatie van het familiebedrijf en wat is belangrijk bij een bedrijfsoverdracht in de familie?
  2. Trends en ontwikkelingen die invloed hebben op de branche en het bedrijf
  3. Ondernemerskwaliteiten van de potentieel opvolger, wat zijn de sterke eigenschappen en de ontwikkelpunten als toekomstig ondernemer?
  4. Een nieuw businessplan, strategie voor de toekomst
  5. De juridische en financiële aspecten van het bedrijfsopvolgingsproces
  6. Communicatie binnen de familie, familieraad of familiestatuut?
  7. Presentatie toekomstvisie, stappenplan overname en afstemming familie

De individuele gesprekken gaan over:

  1. Samen werken aan een nieuwe groeistrategie
  2. Samen werken aan opvolgingsplan met aandacht voor de belangen en wensen van opvolger, overdrager en overige familieleden.
Data en tijd

Het programma start op maandag 11 november. De bijeenkomsten daarna zijn voorlopig ingepland op maandag  2 december, 13 januari 2020 en 10 februari 2020. In maart zal in overleg nog een datum gekozen worden. De bijeenkomsten zijn van 17:00 tot 21:00 bij Van der Valk Emmeloord. Voor een broodmaaltijd wordt gezorgd.