Organisatie & Trainers

Organisatie

Initiatiefnemer en organisatie van de cursus ‘Opvolging in familiebedrijven’ is zelfstandig projectmanager Willemien van Putten. Willemien kent de ondernemerscultuur in Flevoland en heeft gezien dat veel familiebedrijven juist bij een overname op zoek zijn naar informatie. Daarom heeft zij Saxion Hogeschool en Flynth adviseurs en accounts, gevraagd om samen het cursusprogramma “Opvolging in familiebedrijven” inhoud te geven. Saxion Hogeschool heeft inmiddels veel ervaring met een vergelijkbaar programma voor bedrijfsopvolgers in de provincie  Overijssel.  Flynth adviseurs en accountants brengt naast de ervaring met opvolging in familiebedrijven, ook de expertise mee van waardebepaling en hoe te komen tot de beste juridische, fiscale en financiële structuur.  Naast Saxion en Flynth zullen specialisten uitgenodigd worden om hun bijdrage te leveren aan het programma.

De provincie erkent hoe belangrijk familiebedrijven zijn voor de economie van Flevoland. Provincie Flevoland wil meer kennis over familiebedrijven opbouwen en heeft het cursusprogramma “Opvolging in familiebedrijven” als pilot mede mogelijk gemaakt door een subsidie.

Trainers

 

Erik Wierstra
Lector Business Creation bij Saxion Hogeschool

Erik Wierstra

Erik is ruim tien jaar actief in het hbo met veel aandacht aan het voorbereiden van jonge professionals op het overnemen van het familiebedrijf. Door het werken met potentiële opvolgers van familiebedrijven heeft hij veel ervaring in het MKB.  Hij is voorstander van een meer strategische benadering van een overnameproces. Als achtergrond heeft hij econometrie gestudeerd en heeft ervaring in een wetenschappelijke en commerciële werkomgeving.

 

 


Marco Rodenburg
Zelfstandig coach familiebedrijven en docent Saxion Hogeschool

Marco Rodenburg

Marco is een ervaren ondernemerscoach met als specialisatie het coachen van beoogde opvolgers in het familiebedrijf. Daarnaast is hij verbonden aan Saxion als docent Ondernemerschap en Strategie in de minor ‘Bedrijfsopvolging bij Familiebedrijven’. Marco, werkzaam geweest in het bedrijf van zijn ouders, begrijpt de dynamiek van ondernemen en van opvolging in het familiebedrijf.

 


Jaap Luchies
Senior Adviseur Bedrijfsvoering en Financiering
(Flynth adviseurs en accountants)

Jaap Luchies

Jaap is een ervaren bedrijfsadviseur gespecialiseerd in het verbeteren van het rendement van bedrijven. Om bij een proces rond bedrijfsopvolging een goede nachtrust en plezier te houden adviseert Jaap over de te volgen koers van het bedrijf, en over de stappen die overdrager en opvolger kunnen nemen om de wederzijdse verwachtingen goed in beeld te hebben en te managen. ‘Voorkom vooral misverstanden’ is zijn motto, want dat is mede de basis voor bijvoorbeeld een  succesvolle financiering van de overdracht.

 


Gerco van der Spek
Fiscalist en mediator bij Flynth adviseurs en accountants
 

Gerco van der Spek

Gerco is al ruim veertien jaar actief als fiscalist en mediator en betrokken bij bedrijfsopvolgingen in de familiesfeer. De complexe verhoudingen binnen families en het werken in een familiebedrijf vragen om een duidelijke duiding. Gerco is voorstander van het opstellen van een familiestatuut waarin de familie haar eigen koers bepaalt. Aan de hand van dit familiestatuut begeleidt Gerco families naar de voor hen beste juridische, fiscale en financiële structuur. De kracht van Gerco zijn is om de vaak complexe fiscale, juridische en financiële achtergronden van het familiebedrijf eenvoudig uit te leggen.

 


Willemien van Putten
Zelfstandig projectmanager

Willemien van Putten

Willemien is een betrokken ondernemer in Flevoland en werkt al ruimt 20 jaar vanuit A.W. van Putten Projectmanagement voor het MKB in Flevoland. Zij heeft in de praktijk gezien hoe belangrijk het is om binnen familiebedrijven vroegtijdig na te denken over opvolging. Tijd te nemen voor de wensen van de overdrager, maar vooral de potentieel opvolger te ondersteunen in de keuzes waar zij of hij voor komt te staan. En hoe belangrijk is het om een passende groeistrategie uit te werken. 

Ter voorbereiding van het programma heeft zij het postmasterprogramma ‘Bedrijfsopvolging bij familiebedrijven’ afgerond bij Tilburg University in 2019.